Skip to content

Voedingsadvies

Hoe ga je om met vers/rauw vlees
en welke hoeveelheid geef jij je hond?

We vinden het belangrijk dat je goed om gaat met rauw vlees en dat je hond voldoende voedingstoffen beginnen krijgt.                               We leggen daarom graag het een en ander uit.

Bewaren:

Voor het bewaren van vers vlees hanteren wij de richtlijnen van ‘Feed Raw Right’.
Bewaar de producten goed verpakt en gescheiden van humane voedingsmiddelen in de  diepvries bij -18°C. Wanneer het product in aanraking komt met lucht, dan kan het product langzaam uitdrogen en vermindert de voedingswaarde.

Ontdooien:

Ontdooi het rauwe voer in een lekvrije en afsluitbare bak in de koelkast, zodat het niet in aanraking komt met uw eigen voedsel. Bewaar het vlees niet langer dan 2 dagen in uw koelkast, mocht een kiloverpakking teveel zijn voor 2 dagen, verdeel de rol of zak dan in meerdere porties wanneer het product nog bevroren is. We hebben eventueel ook 500 gram verpakkingen.

Bereiden:

Voorkom kruisbesmettingen en was alles wat in aanraking is gekomen met het rauwe voer goed af met warm water en afwasmiddel of een desinfectiemiddel.

Voeren:

Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de bacteriën zich zullen vermeerderen. Geef uw huisdier het rauwe voer in een koele ruimte en uit de zon. Als uw huisdier het rauwe voer niet binnen een uur heeft opgegeten, gooi het dan weg. Zorg ervoor dat er geen vliegen in de buurt van het rauwe voer kunnen komen. Vliegen kunnen bacteriën verspreiden. Zorg ervoor dat er geen kleine kinderen in de buurt van het rauwe voer kunnen komen.
Maak de voerbak na gebruik ook direct goed schoon.

Hoeveelheid vers vlees per dag:

De hoeveelheid kvv die een volwassen hond per dag mag krijgen, is uiteraard afhankelijk van ras, grootte, leeftijd, gesteriliseerd/gecastreerd, etc., maar tevens afhankelijk van de hoeveelheid energie (calorieën) die de voeding bevat.

Als richtlijn houden we 2 tot 2,5% van het (gewenste) lichaamsgewicht aan, waarbij we bij kleine en/of actieve honden eerder 2,5% aanhouden en bij grotere honden eerder 2%. Belangrijk hierbij is om naast deze richtlijnen goed te kijken naar je hond. Bekijk onderstaande afbeelding ter indicatie.
(Bron: Dierendokters.com)

Hoeveelheid vers vlees per dag voor pups:

Voor pups gelden andere richtlijnen; deze jonge dieren groeien zo hard, zij hebben uiteraard meer voeding nodig om alle bouwstenen voor deze groei aan te leveren.

Als richtlijn voor opgroeiende pups houden we het volgende schema aan:

  • Een pup van 2-4 maanden mag 5-6% van het eigen lichaamsgewicht hebben (bij een goed gewicht),
    verdeeld over 4 voedingen per dag.
  • Een pup van 4-7 maanden mag 4-4,5% van het eigen lichaamsgewicht hebben (bij een goed gewicht),
    verdeeld over 3 voedingen per dag.
  • Een pup van 7-10 maanden mag 3-3,5% van het eigen lichaamsgewicht hebben (bij een goed gewicht),
    verdeeld over 2 voedingen per dag.
  • Een ‘pup’ van 10+ maanden mag 1,7-2,7% van het eigen lichaamsgewicht hebben,
    waarbij geldt hoe kleiner het ras hoe hoger het percentage.

Let op: dit zijn RICHTLIJNEN, het individu bepaalt.
Het is dus belangrijk om te weten hoeveel de pup nu weegt, maar ook de komende periode groeit, zodat de hoeveelheid voeding daarop afgestemd kan worden. Weeg puppies het liefst wekelijks.

Heb je vragen over de hoeveelheid voeding of bewaaradvies?

We helpen je graag.

Persoonlijk
voedingssadvies

Heb je vragen m.b.t. voeding ter ondersteunig van een allergie of andere klacht van jouw hond? Ingrid is Orthomoleculair therapeut voor honden en helpt je graag verder. Stuur Ingrid een bericht met jouw vraag en ze neemt zo snel mogelijk contact met je op.